Japonské akcie nejvýše za čtyři roky, dolar mírně posiloval

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 16. listopadu (ČTK) - Japonské akcie posilovaly a vyšplhaly se na nejvyšší hodnotu za poslední čtyři roky. K posílení přispěl zájem o společnost Softbank a firmy závislé na vývoji domácí ekonomiky. Růst dolaru k jenu na dvouleté maximum pak přilákal investory k nákupu automobilek. Hlavní index Nikkei si připsal 79,1 bodu, tedy 0,56 procenta a uzavřel na 14.170,87 bodu, což je nejvyšší hodnota od 21. května 2001. Dolar mírně rostl.

"Investoři se vrátili, protože Nikkei zůstal nad hranicí 14.000 bodů. Většina z nich dává přednost domácím hráčům, protože vnější poptávka vypadá před hlavní vánoční sezonou nejistě, ačkoliv základy v USA vypadají lépe než předtím," komentoval situaci na trhu stratég Mizuho Investors Securities Masatoši Sato.

Oslabení jenu zlepšilo výhled zisku pro japonské vývozce, což podpořilo hlavně automobilky. Japonská jednička Toyota Motor uzavřela nejvýše za pět let. Stejně se dařilo i internetovému komunikačnímu konglomerátu Softbank.

Dolar se po úterním poklesu z dvouletého maxima k euru i jenu držel k oběma měnám pouze v úzkém rozpětí. Za nevýrazným vývojem stály snahy investorů vydělat na předchozím růstu dolaru a obavy, že americká měna stoupla příliš vysoko a příliš rychle. Analytici však upozorňují, že pro dolar bylo příznivé úterní vystoupení budoucího předsedy americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který utvrdil trhy v tom, že Fed bude pokračovat ve zvyšování sazeb.

V závěru obchodování euro k dolaru mírně oslabilo na 1,1713 USD z úterních newyorských 1,1727 USD a k jenu zpevnilo na 139,72 z předchozích 139,36 JPY. Dolar k jenu zdražil na 119,27 JPY z úterních 118,84 JPY. Od začátku září dolar vůči euru stoupl o 7,5 procenta a k jenu o devět procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK