Spotřebitelské ceny v USA v říjnu stouply přes levnější benzin

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 16. listopadu (ČTK) - Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v říjnu překvapivě zvýšily o 0,2 procenta proti předchozímu měsíci navzdory levnějšímu benzinu. Náklady na bydlení totiž vykázaly nejprudší nárůst za téměř pět let. Oznámilo to americké ministerstvo práce.

Ekonomové předpokládali, že spotřebitelské ceny zůstanou v říjnu beze změny. Bez zahrnutí energie a potravin ceny podle očekávání vzrostly o 0,2 procenta. V meziročním srovnání se spotřebitelské ceny celkově zvýšily o 4,3 procenta, bez zahrnutí energie a potravin však stouply pouze o 2,1 procenta.

Ceny energie se v říjnu snížily o 0,2 procenta proti předchozímu měsíci, kdy prudce stouply kvůli hurikánům Katrina a Rita. Ceny benzinu se propadly o 4,5 procenta, zatímco ceny zemního plynu pokračovaly v růstu a stouply o 14 procent. V meziročním srovnání se ceny energie zvýšily o 29,5 procenta.

Náklady na bydlení, které se na indexu spotřebitelských cen podílejí více než 40 procenty, stouply meziměsíčně o 0,9 procenta. To představuje nejprudší nárůst od ledna 2001, kdy se zvýšily o 1,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK