Vláda schválila Jahnův plán na zrychlení hospodářského růstu

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. listopadu (ČTK) - Vláda schválila strategii hospodářského růstu do roku 2013. Plán počítá s tím, že česká ekonomika by měla zrychlit tempo růstu na šest procent. Kabinet o materiálu vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna diskutoval už v červenci, kdy s ním ministři podmíněně souhlasili. Tehdy však chyběl posudek o dopadu na životní prostředí, který musí být na základě zákona. Proto vláda dokument projednala ještě jednou.

Strategie počítá s velkými investicemi do infrastruktury, vzdělání, vědy a výzkumu. Tým expertů navrhl na 270 opatření, které by z ČR měly vytvořit moderní ekonomiku typu Irska a Finska. Původně návrh obsahoval i záměr okamžitě deregulovat nájmy bez náhrady, zavedení školného či poplatků u lékaře. Tyto body však už před červencovým jednáním z textu vypadly.

Podle Jahna však uskutečnění strategie zařadí Českou republiku mezi evropskou špičku. "Firmy a domácnosti mohou od vlády čekat v příštích letech důraz na institucionální prostředí, zdroje financování, infrastrukturu, rozvoj lidských zdrojů a výzkum, vývoj a inovace." řekl dnes ČTK vicepremiér.

V současné době české hospodářství táhne zejména zahraniční obchod, do budoucna by se však země podle strategie měla zaměřit i na rostoucí spotřebu obyvatel, která by byla důsledkem růstu mezd a poklesu nezaměstnanosti. Pro růst je podle strategie nezbytné zahájit důchodovou reformu. Vláda by také měla provést audity výdajů a počtu pracovníků státní správy. Snížit by se měl podíl povinných výdajů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK