Zdražení se nevyhne ani dopravě

16.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Zvyšující se ceny pohonných hmot dělají vrásky na čele nejen samotným řidičům, ale také tuzemským přepravcům. Kolik tedy cestující zaplatí za jejich služby v nadcházejícím roce?

Téma týdne: Na začátku roku 2006 nás čeká zdražování

Náklady na dopravu, ač už osobní či nákladní, jsou ovlivněny především cenou pohonných hmot. Její výše závisí na ceně ropy, ze které jsou pohonné látky získávány, spotřební dani, kterou se rozhodne vláda uvalit a ziskuchtivosti obchodníků, kteří s touto komoditou přicházejí do styku.

Odhadnout tedy, jak se v následujícím roce bude cena pohonných látek vyvíjet, je značně obtížné, resp. téměř nemožné, což potvrdil i průběh letošního roku. Kdo by na začátku letošního roku čekal, že hurikán Katrina brázdící americký kontinent, vyžene ceny barelu ropy na historická maxima a český řidič bude za litr tekutiny do nádrže svého automobilu platit téměř 35 korun. A jak se zvyšující ceny pohonných hmot promítnou do služeb přepravců v dalším roce? 

Vlaková doprava
Minulou neděli, přesně 11. prosince 2005, zveřejnily České dráhy nové jízdní řády. S novými termíny příjezdů a odjezdů vlaků došlo i k určitým úpravám některých služeb drážního  sazebníku. Tou nejrazantnější změnou je zřejmě zrušení tzv. relační slevy, kterou bylo možné využít na trase Praha – Brno. Namísto původních 130 Kč je cestující nyní povinen zaplatit cenu podstatně vyšší . Zvolí- li rychlejší způsob cesty v podobě Inter či EuroCity, jízdenka vás přijde na 354 Kč, pokud využijete rychlíku, zaplatíte o padesátikorunu méně.

Druh jízdného Pendolino IC, EC Rychlík
PRAHA - BRNO
Základní jízdné - 354 Kč 294 Kč
Zákaznické jízdné * - 242 Kč 182 Kč
PRAHA - OSTRAVA
Základní jízdné 500 Kč 484 Kč 424 Kč
Zákaznické jízdné * 460 Kč 320 Kč 260 Kč

Zdroj: www.idos.cz


Ve srovnání s tímto navýšením jsou ostatní změny pouze kosmetické:

  • Kilometrická banka 2000 (jízdenka na 2000 km) zdražena o stokorunu na 1400 Kč
  • SONE+ (víkendová jízdenka) zdražena ze 130 na 160 Kč

Autobusová doprava
Ministerstvo financí vydává každoročně tzv. cenové rozhodnutí, kterým jsou stanoveny maximální, pevné nebo minimální ceny některých produktů a služeb, mezi nimiž nechybí ani doprava. Jak vyplývá z dokumentu Ministerstva financí mapujícího výhled změn regulovaných cen do roku 2007, promítnutí zvýšení cen pohonných hmot do ekonomicky oprávněných nákladů dopravců lze očekávat.

Záleží tedy na rozhodnutí každého dopravce, zda promítnou zvyšující se cenu pohonných hmot do ceny jízdného. Například služby jednoho z největších přepravců osob, společnosti Student Agency, zůstanou beze změn a není plánováno zdražování ze stávajících vnitrostátních linek. Cesta z Prahy do Brna tak i nadále přijde na 150 Kč, studenti zaplatí 115 Kč.

Městská doprava
Zatímco pražský Dopravní podnik zatím nechává ceny jízdného beze změny, jejich brněnští kolegové se rozhodli zvýšit cenu dlouhodobých časových jízdenek. Brněnští studenti a důchodci pocítí zvýšení minimálně v řádu desetikoruny, ostatní cestující nevyužívající žádných slev na tom budou o poznání hůře. Měsíční se zdraží o 30, čtvrtletní o 90 a roční o 400 Kč.

Druh jízdného Praha Brno
Měsíční 460 / 230 Kč 410 / 210 Kč
Čtvrtletní 1260 / 630 Kč 1070 / 540 Kč
Roční 4150 / - Kč 3800 / - Kč

Zdroj: Infolinky dopravních podniků

 

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky