Spotřebitelská důvěra v USA v prosinci prudce vzrostla

28.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 28. prosince (ČTK) - Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se v prosinci ve Spojených státech výrazně zlepšila. Index důvěry, který sestavuje organizace Conference Board, vzrostl na 103,6 z listopadových 98,3 bodu. Listopadová hodnota nicméně byla zpřesněna z původních 98,9 bodu.

Index je teď na nejvyšší hodnotě od srpna a dostal se tak zpět na úroveň, kde byl naposledy před úderem ničivého hurikánu Katrina. V důsledku dopadů hurikánu se začaly prudce zvyšovat ceny pohonných hmot a dalších ropných produktů, což důvěru značně poškodilo.

Výsledek za prosinec je lepší, než předpovídali ekonomové. Ti v anketě agentury Reuters v průměru odhadli růst indexu pouze na 101,8 bodu.

"Díky odolnosti ekonomiky, poklesu cen u čerpacích stanic a růstu počtu pracovních příležitostí je důvěra spotřebitelů na konci roku 2005 vyšší, než byla na začátku," podotýká ředitelka výzkumného střediska Conference Board Lynn Francová.

Dílčí index současných podmínek vzrostl na 121,5 z předchozích 113,2 bodu, a podobně index očekávání se zvýšil na 91,6 z listopadové hodnoty 88,4 bodu. Více lidí považuje obchodní podmínky za normální a naopak ubylo těch, kteří je považovali za špatné.

"Žádnou velkou změnu to nepřinese, v podstatě je to v souladu s očekáváním," podotkl šéf devizového výzkumu ve společnosti Gain Capital Brian Dolan. Poukázal přitom na listopadový údaj, který byl proti předběžným údajům revidován směrem dolů. Ceny dluhopisů ani kurz dolaru na údaj příliš nereagovaly.

Indexy, které posuzují náladu mezi spotřebiteli, jsou jednou ze základních metod odhadu budoucího vývoje ekonomiky. Spotřebitelé se totiž na celkovém růstu ekonomiky podílejí asi ze dvou třetin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK