MfD: Miliony nových mincí míří do oběhu

29.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. prosince (ČTK) - Zákazníci v obchodech dostanou v příštím roce víc nových korun, dvoukorun a pětikorun. Na úkor bankovek přibudou i padesátikorunové mince. České národní bance, která má na starosti dostatek mincí i bankovek v oběhu, docházejí zásoby některých mincí. Píše to Mladá fronta Dnes.

"Důvodem poklesu zásob byla výrazně vyšší potřeba mincí v obchodech," řekl Pavel Zúbek z tiskového odboru ČNB. Na příští rok už centrální banka vyčlenila na výrobu mincí zhruba 80 milionů korun, což je třikrát víc než letos.

Podle Tomáše Hládka, který má na starosti oběh peněz, pořídí centrální banka za uvedenou sumu 20 až 30 milionů kusů korunových mincí a stejný počet dvoukorun i pětikorun. Ještě víc pořídí padesátihaléřových mincí.

Mince s letopočtem 2006 mohou být podle MfD poslední, které budou raženy před výměnou koruny za euro. Vláda plánuje zavedení eura v roce 2010. Kvůli rostoucím státním dluhům to však není jisté, podotýká deník.

Zvýší se také počet padesátikorunových mincí místo bankovek. "Nyní je v zásobách méně než devět milionů kusů těchto bankovek, takže ČNB bude příští rok dávat do oběhu mnohem víc kovových padesátikorun," řekl Zúbek. Těch má banka ve skladech přes 30 milionů, takže nové už vyrábět nemusí. Podle aktuální bilance ČNB k 20. prosinci bylo v oběhu téměř 298 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK