Koruna k euru mírně posílila a obchoduje se za 28,92 Kč/EUR

29.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. prosince (ČTK) - Česká měna ve čtvrtek dopoledne posílila o dva haléře a aktuálně se obchoduje za 28,92 Kč/EUR, řekl Tomáš Vlk z Patria Online. K dolaru kurz koruny ve srovnání se středečním závěrem oslabil o deset haléřů a pohybuje se kolem 24,39 Kč/USD. Ve čtvrtek se na trhu podle Vlka nečekají žádné důležité zprávy, proto bude obchodování nadále bez jasného směru.

Koruna nejprve otevřela na úrovni středečního závěru - tedy na 28,94 Kč/EUR. Během dopoledne pak ale mírně posílila. Společné rysy lze najít i v pohybu dalších středoevropských měn. U koruny však růst nenastává po předchozím poklesu, uvedl Vlk.

V zajetí výrazného kolísání je v posledních dnech roku i kurz euro-dolar, řekl Vlk. Po propadu nad 1,1900 USD/EUR sice kurz dolaru proti euru prakticky celou středu stagnoval, avšak v americkém obchodování nastalo prudké posílení až na 1,1810 USD/EUR. Dnes dopoledne se karta opět obrací a výsledkem je aktuální kurz 1,1850 USD/EUR, dodal.

Důležitou informací může být obrat výnosů amerických státních dluhopisů u splatností dvou a deset let. V posledních několika takových případech po tom následovala recese tamní ekonomiky.

V reakci na to by podle Vlka mohla u investorů vzniknout obava, která může vést k postupnému rozpouštění dolarových pozic. "Dopad na kurz dolaru by měl být střednědobý a pravděpodobně bychom ho začali sledovat až v novém roce," doplnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK