Rada italské centrální banky vybrala za guvernéra Maria Draghiho

29.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŘÍM 29. prosince (ČTK) - Nejvyšší rada italské centrální banky podpořila návrh, aby se jejím novým guvernérem stal Mario Draghi. Vyslovilo se pro něj všech 13 členů rady a teď už nestojí v cestě nic, co by jeho jmenování do úřadu mohlo překazit. Uvedla to agentura Reuters.

Osmapadesátiletý Draghi je místopředsedou správní rady investiční banky Goldman Sachs a je jedním z ředitelů s výkonnými pravomocemi. V Římě nyní jedná vládní kabinet a očekává se, že se rovněž vysloví pro Draghiho. Oficiálně ho však jmenuje až italský prezident Carlo Azeglio Ciampi.

Draghi ve funkci nahradí Antonia Fazia, který se 19. prosince vzdal funkce. Fazia nyní vyšetřuje prokuratura kvůli jeho úloze v několika kauzách bankovních fúzí. Fazio je podezřelý, že italské banky protežoval a chránil je tak před zahraniční konkurencí. Kritikové ho stále hlasitěji vyzývali, aby přijal zodpovědnost za své kroky a rezignoval.

Fazio byl jako guvernér italské centrální banky prakticky neodvolatelný. Vláda proto navrhla změnu zákona tak, aby podobným skandálům předešla. Její návrh podpořil i parlament, takže guvernéra centrální banky nyní v Itálii jmenuje prezident na doporučení vlády. Ta však musí návrh nejprve projednat s nejvyšší radou banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK