Benzin letos zdražil v průměru až na 33 Kč, nyní stojí 28 Kč

29.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. prosince (ČTK) - Ceny pohonných hmot v letošním roce opět zejména kvůli zdražování ropy rostly. Do poloviny září se průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 vyšplhala podle údajů společnosti Webfarm až na více než 33 korun. Nyní se litr prodává za zhruba 28 korun, což je přibližně o tři koruny více než o loňských Vánocích. Pro příští rok analytici očekávají cenu kolem 28 korun.

Od ledna až do poloviny března stál litr benzinu i nafty v průměru necelých 25 Kč. Začátkem dubna cena benzinu stoupla na 26 korun a přibližně o 14 dní později překročila 27 korun. Přes průměrnou cenu 28 korun se cena benzinu dostala v polovině června, o měsíc později se litr prodával v průměru za více než 29 korun. Průměrná cena nafty byla jen o pár haléřů nižší.

Dramatický vývoj nastal začátkem září, kdy se ceny pohonných hmot během necelého týdne zvýšily v průměru o více než tři koruny za litr. Prodejci zdražování zdůvodnili prudkým růstem cen ropy a ropných produktů po hurikánu Katrina. Ten způsobil rozsáhlé výpadky rafinerií v USA. Zdražování pohonných hmot pak pocítili řidiči v téměř celé Evropě.

"Severomořská ropa Brent dosáhla na přelomu srpna a září historicky nejvyšších cen, když atakovala hranici 70 dolarů za barel. Na rozdíl od předchozích let nepomohl k levnějšímu benzinu kurz koruny k dolaru," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Vedle cen ropy podpořilo zdražování pohonných hmot v ČR i zpevňování dolaru a po prázdninách i vyšší marže zpracovatelů a distributorů, uvedl analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

V současnosti se nejlevnější benzin prodává v severních Čechách, kde řidiči v úterý tankovali litr v průměru za necelých 27,90 Kč. Naopak nejvíce stojí v Praze a jižních Čechách, kde se litr prodával za asi 28,20 Kč. Nafta je nejlevnější v západních Čechách s průměrnou cenou necelých 27,60 Kč. Nejvyšší ceny jsou v jižních Čechách, kde litr nafty před dvěma dny stál 28,10 Kč.

V příštím roce by se průměrná cena naturalu mohla podle Marka udržet na 28 korunách. Předpokladem však je mírné posílení koruny vůči dolaru a pozvolný pokles cen ropy na 50 dolarů za barel. Výkyvy cen ale mohou být značné. "Do hry totiž vstupují nejen ekonomické faktory, ale geopolitická rizika, politika kartelu OPEC a spekulativní poptávka na trhu s ropou," dodal Marek.

Podobnou cenu benzinu předpokládá pro rok 2006 i Pírko. Pokud se nestane něco nečekaného, ceny podle něj nepřekonají maxima z letošního roku. "Reálný je pohyb cen mezi 26 a 31 korunami za litr s průměrnou cenou nepříliš odlišnou od průměru roku 2005, tj. 28,20 Kč za litr," uvedl Pírko.

Proti loňskému roku jsou letošní průměrné ceny pohonných hmot vyšší. V roce 2004 průměrná cena benzinu podle údajů společnosti Webfarm nepřekročila hranici 28 korun a nafta stála necelých 27 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK