Německo plánuje nový útok na nízké daně v Evropské unii

29.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 29. prosince (ČTK) - Německá vláda plánuje nový útok na nízké daně v některých členských státech Evropské unie. Prohlásil to německý ministr financí Peer Steinbrück v rozhovoru pro list Die Welt. Německo již delší dobu vyjadřuje obavy z nízkých daní převážně v nových členských zemích na východě unie.

"Není možné, aby jednotlivé země požadovaly z rozpočtu EU více prostředků a na druhou stranu nezlepšovaly svůj vlastní daňový základ," řekl Steinbrück. "To nemá nic společného s poctivou daňovou konkurencí a jde to na úkor německých pracovních míst," dodal.

Na nízké daně v zemích střední a východní Evropy již v minulosti útočil bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Tvrdil, že tyto země by mohly mít problémy při vyjednávání o prostředcích na regionální pomoc z EU. Nová německá vláda si tento Schröderův požadavek - krácení příspěvků z Bruselu pro země s nízkými daňovými příjmy - dala nakonec i do vládního programu.

Podle plánu z koaliční smlouvy německé vlády by měla být snížena regionální pomoc EU těm členským zemím, ve kterých budou sazby daní pro podnikatelské subjekty pod určitou minimální hranicí. Německo v minulosti opakovaně kritizovalo například rovnou 19procentní daň, kterou zavedlo Slovensko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK