RWE: Spor o plyn mezi Ruskem a Ukrajinou se netýká smluv s ČR

29.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. prosince (ČTK) - Spor o dodávky plynu mezi Ruskem a Ukrajinou se netýká smluv o dodávkách pro Českou republiku. Řekl to mluvčí firmy RWE Transgas, která dováží plyn do Česka, Martin Chalupský.

RWE Transgas vychází z toho, že Gazprom vystupuje vůči svým zákazníkům jako spolehlivý partner, který plní své dodavatelské závazky vůči českému i evropskému trhu, řekl Chalupský. Současná vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou se týkají výhradně ruských dodávek plynu pro Ukrajinu a smlouvy uzavřené mezi RWE Transgas a Gazpromem zůstávají nedotčeny, dodal mluvčí.

V případě omezení dodávek plynu z Ruska je RWE Transgas připraven podle Chalupského zajistit zásobování České republiky zvýšenými dodávkami ze zásobníků po dobu několika týdnů. V tomto ročním období by při obvyklých teplotách plyn vystačil podle něj na zhruba šest týdnů. Chalupský také uvedl, že za 30 let existence plynovodu na území České republiky nikdy z ruské strany nedošlo k přerušení dodávek.

Česká republika dováží z Ruska zhruba tři čtvrtiny celkového objemu plynu, zbytek proudí z Norska. Většina plynu, který RWE Transgas v České republice přepravuje, proudí dále do Německa.

Rusko a Ukrajina téměř týden jednají o cenách dodávek plynu, které by měly podle ruské strany od ledna stoupnout na více než čtyřnásobných 230 dolarů za tisíc metrů krychlových plynu, které platí západoevropští odběratelé. Ukrajina však skokové navýšení ceny odmítá a navrhuje přechodné období.

Představitelé Ukrajiny a Ruska dnes obnovili jednání o zvýšení ceny plynu, zatím ale není jasné, zda se jim podaří dosáhnout dohody přijatelné pro obě strany. Pokud Kyjev nepřistoupí na čtyřnásobné zvýšení ceny, Moskva mu od neděle může výrazně omezit dodávky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK