Americký Hilton kupuje britského, značka se opět spojuje

29.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 29. prosince (ČTK) - Americká skupina Hilton Hotels Corp. se dohodla na koupi britské Hilton Group za 3,3 miliardy liber (129 miliard korun). Transakce spojuje značku Hilton po více než 40 letech jejího rozdělení a vznikne z ní největší hotelová skupina světa, vyplývá ze sdělení britské firmy.

O jednání mezi oběma firmami se vědělo již od října, kdy britský Hilton sdělil, že dostal od amerického jmenovce nabídku na převzetí. Ta tehdy zněla na 3,6 miliardy liber, mezitím však Britové prodali majetek za zhruba 400 milionů liber.

Hilton se rozdělil v roce 1964 na skupinu, která provozuje hotely ve Spojených státech, a britskou společnost, která provozuje hotely v ostatních částech světa. Obě skupiny však spolupracovaly v oblasti rezervací, věrnostních programů a marketingu.

Transakce se bude týkat i České republiky. Pod amerického vlastníka se po ní dostane největší tuzemský hotel Hilton Prague.

Po převzetí se Hilton Hotels stanou největším světovým provozovatelem hotelů se 2800 zařízeními v 80 zemích. Skupina bude disponovat značkami Hilton, Conrad, Doubletree, Embassy Suites, Hampton Inn, Hilton Garden Inn, Homewood Suites, Scandic a Hilton Grand Vacations.

Americký Hilton převezme z britské firmy jen její hotelovou divizi. Britská firma si pak změní název na Ladbrokes a zůstanou jí sázkové kanceláře. Těch má firma v Británii, Irsku a Belgii asi 2000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK