Státní záruky letos přišly na téměř 22 miliard

30.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. prosince (ČTK) - Stát v letošním roce vyplatil na státních zárukách téměř 22 miliard korun. V příštím roce by měl objem těchto výplat klesnout na 11,25 miliardy korun. Daňoví poplatníci tak budou i v příštím roce platit za krachy bank, nesplácené úvěry na vybudování infrastruktury nebo za úvěry pro České dráhy. Píšou to Lidové noviny.

Jaroslav Růžek z tiskového odboru ministerstva financí LN nesdělil, na co přesně a v jaké výši peníze v příštím roce půjdou. Bez bližších podrobností však uvedl, že stát letos předčasně splatil záruku za Slovenskou inkasní, kterou poskytl Československé obchodní bance. Stát se ve prospěch ČSOB zaručil v roce 1998, aby umožnil její snazší privatizaci.

Kromě peněz pro ČSOB stát letos zaplatil nesplácené úvěry za zhruba pět miliard korun za leteckého výrobce Aero. Další peníze putovaly na splacení úvěrů za Správu železniční dopravní cesty na výstavbu koridorů a ve prospěch České národní banky, které stát proplácí náklady na očištění malých bank v polovině 90. let. Stát proplácel i záruky spojené s prodejem majetku bývalé Investiční a Poštovní banky.

V příštím roce se podle Růžka budou pravděpodobně proplácet záruky za úvěry na financování výstavby koridorů, pořizování železničních vozů a za úvěry od Evropské investiční banky na výstavbu silnic a dálnic. "Počítá se i se splátkami záruk poskytnutých do bankovního sektoru," dodal Růžek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK