Slovensko splatilo ČSOB dluh 24,8 miliardy Sk

30.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 30. prosince (zpravodaj ČTK) - Slovensko uhradilo poslední splátku z dluhu, který mělo vůči Československé obchodní bance (ČSOB). Státem ovládaná Agentura pro řízení dluhu a likvidity ve čtvrtek poslala bance zbylých devět miliard slovenských korun (sedm miliard Kč). Slovenskému listu Hospodárske noviny to řekl šéf agentury Daniel Bytčánek.

Podle dřívějšího verdiktu washingtonské arbitráže muselo Slovensko zaplatit ČSOB 24,8 miliardy Sk (19 miliard Kč) za nesplácenou pohledávku vůči Slovenské inkasní.

"Je dobré, že Slovensko respektovalo rozhodnutí arbitráže. Dohoda o splácení, kterou jsme počátkem roku uzavřeli, byla výhodná pro obě strany," citoval list Pavla Hejzlara z tiskového oddělení ČSOB.

První splátku ve výši 16 miliard korun (12,3 miliardy Kč) zaplatila slovenská vláda počátkem února, krátce poté, co uznala rozhodnutí arbitráže, připomněl list.

ČSOB půjčila státem spravované Slovenské inkasní v roce 1993 půjčku na odkup špatných úvěrů z let socialismu. Společnost splatila 1,5 miliardy korun a v roce 1996 splácet přestala. Následující rok se ČSOB obrátila na Mezinárodní středisko pro řešení investičních sporů ve Washingtonu (ICSID), které na konci loňského roku vyneslo rozsudek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK