Zahraniční dluh ČR ve 3. čtvrtletí vzrostl o 43 miliard

30.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. prosince (ČTK) - Zahraniční dluh České republiky ve třetím čtvrtletí vzrostl o 43 miliard korun na 1,116 bilionu korun, což představuje 38,7 procenta hrubého domácího produktu. Oznámila to Česká národní banka. Ke konci předchozího čtvrtletí dluh činil 1,073 bilionu.

Zahraniční investice do ČR byly o 851,4 miliardy korun vyšší než tuzemské investice v zahraničí.

V časové struktuře dluhu mírně kleslo zastoupení závazků se splatností delší než jeden rok, a to na 65 procent celkového objemu dluhu.

Na přírůstku zahraničního zadlužení se rovnoměrně podílel růst zahraničních závazků bankovního a vládního sektoru, zatímco objem podnikových závazků stagnoval. Růst zadlužení vládního sektoru souvisel s čerpáním úvěru na pronájem stíhacích letounů a úvěrů od EIB na budování infrastruktury.

Nejvyšší objem zahraniční zadluženosti připadá na podnikový sektor, a to 59 procent. Ve třetím čtvrtletí se však zadluženost firem nezvyšovala. Poklesly investice zahraničních portfoliových investorů do nákupu podnikových dluhopisů a snížil se stav čerpaných úvěrů od mateřských společností.

Schodek investiční pozice České republiky vůči zahraničí se ve třetím čtvrtletí zvýšil na 851,4 miliardy korun ze 785,5 miliardy na konci druhého čtvrtletí. Meziročně schodek stoupl o 184 miliard korun. Vývoj investiční pozice souvisel s přílivem zahraničních přímých investic do České republiky a s vyšší poptávkou bank a vlády po zahraničních úvěrech. Poměr schodku investiční pozice k HDP se snížil na 27,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK