Koruna se v poklidu obchoduje na 29,03 Kč/EUR

30.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. prosince (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně posílila. Proti otevírací hodnotě zpevnila o dva haléře na 29,03 Kč/EUR, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. K dolaru kurz koruny stojí na 24,55 Kč/USD.

Na trhu dnes nejsou žádné významnější zprávy. Odezvu neměl ani zveřejněný záznam z jednání bankovní rady České národní banky 22. prosince, v němž ČNB uvedla, že silnější kurz koruny může být rizikem pro konkurenceschopnost české ekonomiky.

"Rétorika centrální banky proti silné koruně i názor, že růst koruny není založen na úrokovém diferenciálu ani nových makrodatech, nejsou ničím novým," uvedl Vlk.

Kurz české měny k dolaru je ovlivňován především pohyby na eurodolarovém trhu, na kterém zůstává zvýšená kolísavost. "Aktuálně dolar míří vzhůru a obchoduje se na 1,1830 USD/EUR," řekl analytik.

Na trhu dnes dochází spíše jen k technickým pohybům kurzu spojeným s nízkou likviditou a posledními úpravami pozic v samém konci roku. Současný kurz znamená pro dolar zhruba patnáctiprocentní roční růst proti euru, dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK