Pražská burza končí rok za mizivých obchodů, trh do oběda stál

30.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. prosince (ČTK) - Poslední letošní obchodní den na pražské burze zatím probíhá za mizivé aktivity investorů a při minimálním pohybu hlavních akcií. Hlavní index PX 50 kolem 11:30 ztrácel 0,02 procenta na 1475,4 bodu a užší index PX-D byl níže o 0,08 procenta na 3738,7 bodu, uváděla burza.

"Na trhu je pár klientů s minimálními objednávkami. Všichni se už těšíme, až to zavřeme a půjdeme slavit," shrnul náladu na trhu Jiří Deml ze společnosti HVB Bank.

K nakupovaným emisím nadále patřil tabákový Philip Morris, který si polepšil o půl procenta na 18.290 korun. Rakouská Erste Bank naopak odepsala 0,4 procenta na 1378 korun. Nejobchodovanější ČEZ stál na kurzu 736,9 koruny, k prvenství podle objemu mu přitom stačilo pouhých 65 milionů korun.

S akciemi Unipetrolu se neuskutečnil ani jeden obchod. Investory nijak nezaujala informace, že majitel Unipetrolu polský PKN Orlen oznámil záměr investovat velkou částku do rafinace ropy a získávání nových ropných zásob. Investice snižuje pravděpodobnost výplaty dividend PKN, zároveň ale roste možnost dividend u Unipetrolu. "Zpráva je tedy pro Unipetrol mírně pozitivní," shrnula makléřská společnost Cyrrus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK