Nejvíc rozpočet příští rok vzroste školství

30.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. prosince (ČTK) - Více než 37 miliard proti letošku získalo pro rok 2006 ministerstvo školství. Resort práce a sociálních věcí, který spotřebovává třetinu všech výdajů rozpočtu, si polepší víc než o 23 miliard Kč. Výrazný růst zaznamenají ministerstva životního prostředí a pro místní rozvoj. Krácení naopak čeká ministerstva zahraničních věcí, vnitra či Český statistický úřad. Vyplývá to z konečné podoby rozpočtu, kterou dnes zveřejnilo na svých stránkách ministerstvo financí.

Rozpočet pro příští rok počítá s příjmy přibližně 884,4 miliardy Kč a výdaji 958,8 miliardy Kč. Zákonodárci schválili schodek 74,4 miliardy korun. Pro letošní rok se původně počítalo se schodkem 83,6 miliardy korun, který by ale nakonec měl být výrazně nižší. Plánované příjmy státu letos měly činit 824,8 miliardy a výdaje 908,4 miliardy Kč.

Například výdaje v rozpočtu na kapitolu ministerstva životního prostředí se příští rok zvýší téměř 3,5krát z letošních 4,1 miliardy na 14 miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj letos ve své kapitole mělo 4,7 miliardy korun, příští rok to bude téměř 11 miliard. Ministerstvo informatiky v rozpočtu 2005 mělo vyčleněno asi 664 milionů korun, pro rok 2006 to je ale už 939 milionů. Přes dvě a půl miliardy získá resort zemědělství, téměř osm miliard ministerstvo dopravy.

Kromě ministerstva zahraničí či vnitra naopak méně ve svých kapitolách mají i ministerstva financí, zdravotnictví nebo kanceláře prezidenta republiky a veřejného ochránce práv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK