Koruna se v závěru roku vrátila pod hranici 29,00 Kč za euro

30.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. prosince (ČTK) - Česká měna poslední obchodní den roku posílila a dostala se zpět pod hranici 29,00 Kč za euro. Během dne zpevnila o sedm haléřů na 28,98 Kč/EUR, kde stála okolo 17:00. Vůči dolaru se koruna pohybovala kolem 24,54 Kč/USD, kde ji zastihl i závěr obchodování. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

"Dnešní den nepřinesl domácí měně aktivitu ani výrazný pohyb kurzu. Zájem o obchodování byl minimální, uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Několik nákupních příkazů ale podle něj nakonec kurz dostalo znovu pod 29,00 Kč/EUR.

Odezvu neměl ani zveřejněný záznam z jednání bankovní rady České národní banky 22. prosince, podle něhož silnější koruna může být rizikem konkurenceschopnosti české ekonomiky.

Za celý rok 2005 koruna vůči euru zpevnila o 4,6 procenta. Naproti tomu proti dolaru ztratila 9,55 procenta. Americká měna byla v závěru minulého roku výrazně slabá a během letoška vůči euru přidala zhruba 15 procent. "V následujícím roce by však koruna podle našich projekcí měla posilovat jak proti euru, tak vůči dolaru," upozornil Vlk.

Příští rok ovšem podle jeho slov začne trh ve volnějším tempu, protože v pondělí jsou svátky ve Velké Británii, Spojených státech i Japonsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK