Pražská burza letos přidala 42,7 pct při rekordních obchodech

30.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. prosince (ČTK) - Pražská burza letos lámala rekordy. Hlavní ukazatel vývoje cen akcií, index PX 50, mnohokrát zlepšil maximum a nakonec vzrostl o 42,73 procenta. Celkové obchody s akciemi pak poprvé v historii překonaly bilionovou hranici, vyplynulo ze statistik.

Praha se tak opět výrazně zapsala do mezinárodní burzovní mapy. Letos poprvé vynikla v Evropě objemem obchodů, zatímco v předchozích letech patřila k nejlepším na světě tempem růstu cen akcií.

Letošní výkon trhu byl sice za poslední tři roky nejslabší, ale makléře těšil možná nejvíce, poněvadž s ním nepočítali. "Zase to byl jeden z těch úspěšných roků. I když se po letech výrazných nárůstů říkalo, že už to nebudou takové zisky, skutečnost je ale jiná," uvedl makléř Jiří Deml z HVB Bank.

Ohromující výnosy měly především dvě akcie. Oblíbenec drobných domácích investorů holding Unipetrol v opakované privatizaci získal polského vlastníka PKN Orlen a ve výsledcích hospodaření těžil z nebývalého nárůstu ropných cen. Kurz Unipetrolu vyskočil o 136,8 procenta na 232,5 koruny.

Elektrárenský ČEZ zase patřil k nejoblíbenějším u zahraničních investorů. ČEZ se díky expanzi do ciziny stává jedním z hlavních evropských hráčů v odvětví, což kapitálový trh ocenil posílením akcií o 116,1 procenta na 736,3 koruny.

Nadprůměrný růst o padesát procent na 1136 korun převedla farmaceutická Zentiva, nadále jediná firma na trhu, která získala kapitál na rozvoj vydáním akcií. Znatelně pookřál i odstátněný Český Telecom, jehož akcie vynesly 42,1 procenta na 524,5 koruny.

Za očekáváním zůstaly banky. Rakouská Erste Bank sice úspěšným závěrem vylepšila roční zisk na 15,6 procenta, ale Komerční banka si připsala jen 5,2 procenta. Žádné velké nadšení nepanovalo u nových přírůstků Orco a CME. Obě akcie sice rostly, ale při slabých obchodech. Deml v těchto emisích, které mají domovské trhy v jiných zemích, budoucnost burzy neviděl. Trh podle něho potřebuje nové české akcie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK