Gazprom: Ukrajina dohodu o plynu nepřijala a bude odpojena

01.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 31. prosince (ČTK) - Ukrajina podle ruského plynárenského monopolu Gazprom odmítla poslední nabídku ruské strany a bude na Nový rok odpojena od dodávek ruského zemního plynu. Gazprom to oznámil poté, co po půlnoci místního času Kyjevu vypršela lhůta Moskvy pro podpis dohody o přechodu na mnohem vyšší ceny plynu od druhého čtvrtletí.

Obě země se snažily vyřešit cenový spor, který může od Nového roku ohrozit dodávky plynu nejen na Ukrajinu, ale i do střední a západní Evropy. Státem kontrolovaný Gazprom hrozil, že 1. ledna zastaví dodávky Ukrajině, pokud ta nepřijme zvýšení ceny z 50 dolarů za 1000 metrů krychlových na západoevropskou úroveň 230 dolarů.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na poslední chvíli nabídl Ukrajině dodávat zemní plyn ještě v prvních třech měsících roku 2006 za nynějších cen. Kyjev však do dnešní půlnoci (22:00 SEČ) měl přistoupit na to, že již od druhého čtvrtletí bude platit mnohem vyšší ceny. To se podle Gazpromu nestalo; Kyjev však tvrdí, že k dohodě došlo.

Gazprom uvedl, že poslal na Ukrajinu návrh nové smlouvy a čekal na vyjádření Kyjeva. "Nový kontrakt obsahoval všechno, co navrhoval Putin - dodávky plynu v prvním čtvrtletí za starých cen a přechod na evropské ceny od druhého čtvrtletí. Ukrajina náš návrh odmítla. Znamená to, že stále platí plán zastavit dodávky od 10 hodin (8:00 SEČ)," řekl agentuře Reuters mluvčí Gazpromu Sergej Kuprjanov.

Ještě před půlnoční lhůtou ukrajinský plynárenský podnik Naftogaz sdělil, že Gazprom se s Ukrajinou dohodl. Gazprom údajně souhlasil se zachováním ceny i objemu dodávek v prvním čtvrtletí na dosavadní úrovni. Naftogaz také uvedl, že o nové smlouvě experti obou stran nadále jednají.

Ukrajinský ministr paliv a energetiky Ivan Plačkov dnes podle agentury Interfax řekl, že obě země podepíšou dokumenty dohody v prvních čtyřech měsících nového roku, a slíbil, že "plyn bude". Ukrajinští činitelé po počátečním odmítání nakonec v zásadě vyslovili souhlas s tržními cenami, zdůraznili však, že na jejich výši je nutné se ještě domluvit.

Na rusko-ukrajinský spor mohou doplatit i země západně od Ukrajiny, včetně České republiky. Země Evropské unie odebírají od Ruska asi čtvrtinu své spotřeby plynu a zhruba 80 procent z toho jde právě přes Ukrajinu.

Gazprom dnes některé evropské zákazníky informoval, že jakmile přestane dodávat plyn Ukrajině, mohli by omezení dodávek pocítit i západní odběratelé. Stalo by se tak v případě, že by Kyjev odčerpával plyn určený k tranzitu na západ, sdělil Gazprom například italské skupině Eni nebo německé E.ON.

Konflikt o ceny plynu je vyvrcholením neshod mezi oběma bývalými sovětskými republikami po loňské "oranžové revoluci" na Ukrajině. Po ní se k moci dostal prozápadní prezident Viktor Juščenko a Kyjev se od té doby snaží snížit závislost na Moskvě.

Pozorovatelé poukazují na vysoce politický charakter sporu. Bělorusku například bude Gazprom příští rok podle dohody z tohoto týdne dodávat plyn nadále za méně než 50 dolarů za 1000 kubíků a mnohem nižší ceny než Ukrajině účtuje Rusko i pobaltským a zakavkazským zemím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK