Češi odeslali na Silvestra opět rekordní počet SMS

01.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. ledna (ČTK) - Češi odeslali na Silvestra opět rekordní počet krátkých textových zpráv. Celkem jich bylo za celý den a první hodinu Nového roku víc než 33 milionů, což byl meziroční růst skoro o pět procent. Proti Vánocům byl počet odeslaných SMS zhruba poloviční a také nižší než v běžný pracovní den, vyplývá to z údajů telekomunikačních operátorů.

Špičku v posílání SMS měli všichni tři mobilní operátoři v minutách kolem přelomu roku. Zákazníci Eurotelu poslali v jedné minutě těsně po půlnoci 31.000 SMS.

Největší růst zaznamenaly obrazové zprávy MMS. Celkem jich na Silvestra Češi odeslali víc než 200.000, což je o 90.000 víc než loni. MMSky mají špičku mimo půlnoční čas. Nejvíce obrazových zpráv odeslali například klienti Eurotelu mezi 19 až 20 hodinou, zákazníci T-Mobilu před půlnocí a sítě Oskar Vodafone před 22:00.

Naopak zanedbatelný meziroční růst zaznamenaly počty hovorů. Celkem jich Češi za celý poslední den roku a první hodinu nového uskutečnili 39,8 milionu, což byl meziročně růst o 2,3 procenta. Eurotel zaznamenal dokonce pokles hovorů z loňských 18 na letošních 17 milionů. Přes vysoké počty odeslaných zpráv a uskutečněných hovorů je provoz v síti na Silvestra a na Nový rok nižší než v běžný pracovní den, poznamenal mluvčí Eurotelu Pavel Kaidl.

Český Telecom ve své pevné síti zaznamenal na Silvestra v první hodině nového roku 7,2 milionu hovorů, což bylo o 48 procent víc než je obvyklé v den pracovního klidu. Rekordně se zvýšil počet volání do ciziny, a to na 6,1 milionu hovorů. Proti běžné neděli byl tak mezinárodní provoz s síti Telecomu o 60 procent vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK