Maďarsko hlásí pokles dodávek plynu z Ruska již o čtvrtinu

01.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BUDAPEŠŤ 1. ledna (ČTK) - Ruské dodávky zemního plynu přes Ukrajinu do Maďarska se již snížily o 25 procent, oznámil večer maďarský dovozce a distributor plynu MOL. Je to následek toho, že ruský Gazprom ráno kvůli cenovému sporu zastavil dodávky plynu na Ukrajinu. Polsko oznámilo pokles o 14 procent; český RWE Transgas večer znovu zopakoval, že dodávky do Česka nebyly sníženy.

MOL kvůli poklesu nařídil velkým spotřebitelům, aby tam, kde je to možné, od pondělka přešli na topení ropou. "Dodávky plynu jsou nyní nižší o více než 25 procent, takže od zítřka nařizujeme velkým odběratelům přejít na ropu," řekl agentuře Reuters mluvčí MOL Sandor Kantor

Problémy hlásí i Polsko. Zdejší ministr hospodářství oznámil, že po zastavení dodávek Ukrajině klesl polský odběr plynu o 14 procent. Varšava ujistila spotřebitele, že je schopna pokrýt výpadek domácími rezervami. Navíc Polsko může kompenzovat úbytek tlaku z ukrajinského směru požadavkem na zesílení toku přes běloruskou větev plynovodu, řekl novinářům ministr hospodářství Piotr Wozniak.

Mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský večer na dotaz ČTK zopakoval, že zastavení dodávek plynu Ukrajině se na dodávkách do Česka nijak neprojevilo. "Nezaznamenali jsme žádnou odchylku, dostáváme veškerý nasmlouvaný objem," uvedl. Dodávky v plné výši proudí přes Česko i dále do západní Evropy, dodal.

Chalupský připustil, že "někteří odběratelé mohou být v dodávkách kráceni". "Česko k nim však nepatří," uvedl.

Gazprom zastavil dodávky plynu kvůli sporu o ceny. Kyjev nepřistoupil na požadavek, aby začal platit západoevropskou cenu 230 dolarů za 1000 kubíků proti nynějším 50 dolarům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK