Slovensko potvrdilo nižší tlak plynu z Ukrajiny, prý ale stačí

01.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 1. ledna (zpravodaj ČTK) - Společnost Slovenský plynárenský priemysel (SPP), která přepravuje zemní plyn z Ukrajiny k slovensko-českým hranicím, zaznamenala pokles tlaku v potrubích. Snížení přišlo poté, co ruský Gazprom zastavil dodávky Ukrajině kvůli cenovým sporům. Podle mluvčí SPP Dany Kršákové ale zatím nedošlo k výpadkům v dodávkách ani v přepravě plynu.

"Plyn pro potřeby Slovenské republiky i na západ nadále proudí, momentálně s o něco nižším tlakem. Jsou to výkyvy, se kterými se zatím dokážeme vypořádat," řekla Kršáková ve Slovenské televizi.

Slovenské ministerstvo hospodářství se k problémům s dodávkami plynu zatím nevyjádřilo.

Slovensko je v tranzitu ruského plynu pro Evropu významnou zemí. Česko dostává zhruba tři čtvrtiny celkového objemu plynu právě ze slovenských potrubí, zbytek má z Norska. Ze Slovenska proudí ruský plyn do Česka v Lanžhotu, odkud jej přepravuje společnost RWE Transgas. SPP vede potrubí také k rakouským hranicím, kde plyn odebírá společnost OMV.

Mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský ale večer řekl, že zastavení dodávek Ukrajině se na dodávkách do Česka nijak neprojevilo. "Nezaznamenali jsme žádnou odchylku, dostáváme veškerý nasmlouvaný objem," uvedl. Dodávky v plné výši proudí přes Česko i dále do západní Evropy, dodal.

Gazprom snížil dodávky plynu na Ukrajinu o čtvrtinu poté, co Kyjev údajně odmítl přistoupit na novou dohodu o cenách plynu. Ruská společnost sice uvedla, že zbylý dodávaný plyn je určen pouze pro státy na západ od Ukrajiny, podle ukrajinských plynařů ale může krok Ruska dodávky do Evropy omezit. Pokles už potvrdily také Polsko a Maďarsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK