Dodávky plynu z Ruska do Rakouska se snížily o třetinu

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VÍDEŇ 2. ledna (ČTK) - Dodávky zemního plynu z Ruska do Rakouska přes Ukrajinu se snížily zhruba o třetinu. Uvedla to rakouská společnost OMV, která dovoz ruského plynu zajišťuje. OMV tvrdí, že závazky vůči odběratelům v Rakousku je schopna krýt z rezerv, nevyloučila však problémy se zásobováním průmyslových firem.

"V noci z neděle na pondělí 2. ledna se objem dodávek plynu z Ruska dál výrazně snížil. Pokles objemu se pohybuje kolem třetiny," píše se ve sdělení OMV.

Rakousko je tak první zemí v západní Evropě, která pociťuje rozkol mezi Ukrajinou a Ruskem. Ukrajina odmítla přistoupit na okamžité zvýšení ceny plynu, a ruský plynárenský monopol Gazprom ji tak odstavil od dodávek. Zatím cítilo problémy jen Maďarsko a Polsko, z menší části i Slovensko.

Šéf plynárenské odnože OMV Werner Auli však řekl, že situaci pomáhá zklidnit relativně teplé počasí, domácí produkce a dostatečné zásoby. Uvedl nicméně, že jeho podnik nemůže vyloučit omezení zásobování rakouských průmyslových firem. Záležet bude na tom, zda bude objem dovozu z Ruska dál klesat.

Česká republika zatím problémy nepociťuje. Mluvčí dovozce plynu RWE Transgas Martin Chalupský v neděli řekl, že dodávky v plné výši proudí přes Česko dál do západní Evropy. Česko odebírá plyn i z dalších zdrojů, nejen z Ruska.

Rakousko spotřebovává 8,6 miliardy krychlových metrů plynu za rok, z čehož 59 procent přichází z Ruska. OMV odhaduje, že zhruba 12,5 procenta je z Německa, devět procent z Norska a zhruba 19,5 procenta z Rakouska, tedy z domácích zdrojů.

Asi třetinu objemu plynu, který se v Evropě spotřebovává, dodává ruský Gazprom. Většina tohoto objemu jde přes území Ukrajiny a vzhledem k eskalaci napětí mezi Ukrajinou a Ruskem se začaly šířit obavy, že bude narušeno zásobování plynem v převážné části Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK