Koruna je zcela klidná těsně pod úrovní 29 Kč/EUR

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. ledna (ČTK) - Česká měna vstoupila do roku 2006 zcela klidná. Obchodování je i kvůli svátku ve Velké Británii poklidné v celé Evropě. Vůči euru koruna od rána stojí těsně pod úrovní 29 korun za euro, což je proti pátečnímu závěru o deset haléřů silnější kurz, řekl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Vůči dolaru se koruna pohybuje kolem úrovně 24,43 Kč/USD.

"Je to skutečně klidné, na trhu se nic neděje," řekl Vejmělek. Klid je i na eurodolarovém trhu, protože svátek je dnes také v USA. Skutečné obchodování začne podle něj zřejmě až v úterý.

Z dat zveřejněných tento týden bude důležitý výsledek zahraničního obchodu za listopad, který bude oznámen ve čtvrtek. Podle hlavního ekonoma České spořitelny Viktora Kotlána lze ze současných silnějších hodnot měny očekávat oslabení. Hodně přitom napoví právě výsledky obchodní bilance.

Za celý loňský rok koruna vůči euru zpevnila o 4,6 procenta. Naopak vůči dolaru ztratila 9,55 procenta. V celém letošním roce by koruna podle analytiků mohla pokračovat v posilování, ale pomaleji než loni. Pro konec roku předpovídá například společnost Next Finance kurz kolem 27,90 Kč/EUR; Komerční banka očekává téměř stagnaci a kurz 29 korun za euro. Posilovat by koruna mohla i vůči dolaru.

Centrální banka podle expertů přistoupí ke dvojímu zvýšení úrokových sazeb, které by tak v prosinci měly činit 2,5 procenta. K dolaru ekonomové očekávají spíše oslabení, možný prý je i přechodný propad k 27 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK