Reporter: ČEZ a tři firmy pokračují v soutěži o makedonskou ESM

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. ledna (ČTK) - Společnost ČEZ a další tři zahraniční firmy pokračují v soutěži na prodej jediné makedonské distribuční firmy AD ESM. Informaci o rozhodnutí makedonské vlády přinesl řecký server reporter.gr. Konkurenty české společnosti budou italská firma Enel, německý RWE a rakouská společnost EVN.

Podle prosincových informací makedonského listu Dnevnik si v první polovině měsíce dokumentaci pořídila také německá firma EnBW a americké podniky AES Investments a Prisma Energy. O tom, jestli se nakonec tyto firmy přihlásily do soutěže, server neinformoval.

Podmínky prodeje firmy podle serveru zahrnují například uznání kolektivních smluv či investice v objemu 42 miliony eur (1,2 miliardy korun) v příštích třech letech. Jméno vítěze v soutěži by mělo být známo v březnu.

Makedonská distribuční firma obsluhuje zhruba 700.000 koncových zákazníků a ročně prodá 4,4 terawatthodiny elektřiny. Společnost také vlastní 11 malých vodních elektráren s celkovou instalovanou kapacitou 38 MW.

Makedonie je jedna z mnoha zemí, o které se ČEZ v souvislosti se zahraniční expanzí zajímá. V posledních dvou letech koupil distribuční firmy v Bulharsku a Rumunsku. Zájem má i o elektrárny. V minulosti se účastnil soutěže v Bulharsku či Polsku. Zájem má například o energetické podniky na Ukrajině, či v Černé Hoře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK