Akciové trhy loni přinesly vysoké zisky, výjimkou jsou USA

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. ledna (ČTK) - Loňský rok přinesl akcionářům ve světě další vysoké zisky, výjimkou ale tentokrát byly Spojené státy. Hlavní Dow Jonesův index zaznamenal nepatrnou ztrátu a vedl si tak nejhůře od roku 2002. Nejlepších výsledků dosáhla burza ve Vídni, z části proto, že je výrazně provázaná se středoevropskými trhy, které pokračují ve výstupu na nová maxima.

Americký akciový trh měl předpoklady k dosažení lepších výsledků, nakonec ale rozhodly jiné faktory. Americké podniky sice rychlým tempem zvyšují zisky, ale vzhledem k tomu, že ceny jejích akcií se adekvátně nezvýšily, jsou nyní atraktivnější než před rokem. Hlavním důvodem, který akciím loni bránil v dosažení lepšího výsledku, byl pokračující růst cen ropy, škody po sérii hurikánů a rovněž vytrvalý růst úrokových sazeb. Ten se ale nyní chýlí ke konci.

Mírný zisk, jehož dosáhl technologický trh Nasdaq, zajistily hlavně dvě významné emise: internetový vyhledávač Google a výrobce populárních přehrávačů iPod, společnost Apple Computer. Zatímco Google za celý rok zpevnil zhruba o 117 procent, Apple si připsal zisk kolem 122 procent. Loňský rok mimo jiné potvrdil, že vyšších zisků dosahují ti, kdo nespoléhají na indexové fondy, ale vybírají si konkrétní firmy.

"To nebyl rok sázek na makro sektory. Každý, kdo vsadil na jiné sektory nebo indexy, než je energie, byl velmi frustrovaný. Byl to rok konkrétních akcií," řekl k loňskému vývoji amerických akciových trhů hlavní investiční analytik společnosti Wells Capital Management James Paulsen. Většina analytiků tvrdí, že i v letošním roce se udrží poptávka po akciích firem, které těží ropu a zemní plyn, a které poskytují těmto podnikům servis.

Loňský rok v USA obecně svědčil akciím malých a středních podniků. To lze dokumentovat vývojem indexu Russell 2000, který v průběhu roku vystoupil na historické maximum. V růstu pokračovaly akcie energetických firem, a to bez ohledu na tržní kapitalizaci. Vysokých zisků dosáhli i těžaři mědi, a to ve všech zemích světa, protože cena mědi loni zdolala další rekord.

Nejvýraznějších zisků loni dosáhli opět ti investoři, kteří vsadili na takzvané emerging markets, tedy rozvíjející se trhy. K nim patří i Česká republika, kde se hodnota hlavního indexu zvýšila o téměř 43 procent. Ještě lépe si vedlo Rusko, kde index RTS za celý rok zpevnil o více než 83 procent. O téměř 60 procent se zvýšila hodnota akcií v Turecku.

Z vyspělých trhů vedle Rakouska zabodovalo hlavně Japonsko, jehož hlavní akciový index loni zpevnil o více než 40 procent. Za jeho růstem stojí zlepšení statistických charakteristik, převážně vyšší růst ekonomiky a postupné snižování deflace. S tou se země potýká řadu let a doplácí na ni jak průmysl, tak spotřebitelé. Za poslední měsíc se ale začaly objevovat známky inflace.

Vysoké firemní zisky stojí i za růstem akcií západoevropských firem. Evropská centrální banka držela základní úrok na minimu dvou procent téměř do konce roku, takže akcie mohly pokračovat v rychlém růstu a nedoplatily na zvyšování úvěrových nákladů, jako firmy ve Spojených státech. Evropy se netýkala ani vlna živelných katastrof.

Vysokého růstu dosáhly akcie ve vybraných zemích Latinské Ameriky. Například index mexické burzy IPC si připsal zisk kolem 38 procent, převážně díky odvětví telekomunikací a těžby. Země je totiž významnou základnou pro těžbu mědi, ale i dalších surovin, včetně ropy. Velkou vzpruhu ale burza získala z růstu akcií firmy América Móvil, kterou ovládá miliardář Carlos Slim Helú.

Akciové trhy mají předpoklady k tomu, aby pokračovaly v růstu i v letošním roce. Šanci na lepší vývoj mají hlavně Spojené státy, protože zisky firem se tam asi čtyři roky zvyšují více než desetiprocentním tempem. Navíc se chýlí ke konci cyklus zvyšování úrokových sazeb, což bylo v minulosti téměř vždy katalyzátorem silného růstu cen akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK