Francie hlásí pokles dodávek plynu z Ruska až o 30 procent

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 2. ledna (ČTK) - Objem dodávek ruského plynu do Francie se v pondělí snížil o 25 až 30 procent. Oznámila to společnost Gaz de France (GDF), která je hlavním dovozcem ruského plynu. Francie se tak po Rakousku stala další západoevropskou zemí, která již pociťuje eskalaci sporu mezi Ukrajinou a Ruskem o cenu zemního plynu.

"Gaz de France potvrzuje výrazné narušení dodávek ruského plynu z neděle na pondělí," píše se ve sdělení francouzské firmy. Ta prý přijala opatření k tomu, aby se vyhnula negativním dopadům na odběratele ve Francii, konkrétní informace ale neuvedla. Země, které se potýkají s výpadkem zásobování plynem, ale většinou mají zásoby na několik dnů, připomíná agentura Reuters.

Rusko chce po Ukrajině výrazně vyšší cenu za zemní plyn než dosud. Ukrajina platila 50 dolarů za tisíc metrů krychlových, ale Rusko po ní chce až 230 dolarů. To je cena, kterou za plyn platí zákazníci v západní Evropě. Vzhledem k tomu, že Ukrajina na vyšší ceny nepřistoupila, ruský dodavatel plynu Gazprom ji v neděli od zásobování odstavil.

Gazprom dnes Ukrajinu obvinil z krádeže a tvrdí, že jen za neděli nepředala dál asi 100 milionů metrů krychlových plynu, který byl určen pro odběratele v západní Evropě. Kyjev to odmítá, ale pohrozil, že pokud se teploty udrží pod bodem mrazu, začne si ruský plyn brát podle vlastního uvážení.

Ukrajina je důležitou tranzitní zemí pro přepravu ruského plynu do řady evropských zemí včetně České republiky. Problémy se zásobováním už pociťuje Maďarsko, Polsko, Slovensko, Rakousko a nově i Francie. Česko odebírá plyn z hlavní větve, která vede dál do západní Evropy, a problémy se ho zatím netýkají.

Gazprom podle ruských sdělovacích prostředků požaduje, aby objem dodávek plynu do ukrajinské přenosové soustavy kontroloval mezinárodní audit. Tímto způsobem je podle představitelů podniku možné zjistit, kdo mluví pravdu a kdo ne, když Rusko tvrdí, že se plyn určený západoevropským odběratelům zastavuje na Ukrajině.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK