Piloty bez bezpečnostních prověrek zatím k letadlům vodí doprovod

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. ledna (ČTK) - Piloty a stevardy, kteří dosud nemají od Národního bezpečnostního úřadu vydanou bezpečnostní prověrku, zatím k letadlům vodí doprovod. Podle mluvčí Českých aerolinií Jitky Novotné jde o přechodné opatření na dobu, než zaměstnanci splní požadavky nového zákona o ochraně utajovaných skutečností. Podle něj musejí mít pro vstup do neveřejných prostor letiště od 1. ledna zvláštní prověrku NBÚ.

Proti tomu delší dobu protestují hlavně piloti ze sdružení dopravních pilotů CZ Alpa. Podle prezidenta sdružení Radomila Kratochvíla jdou požadavky české úpravy výrazně nad rámec nařízení Evropské unie. NBÚ vyžaduje při ověření způsobilosti řadu osobních údajů, včetně partnerských vztahů, delších i kratších pobytů v zahraničí, kontaktů na osoby žijící v zahraničí apod. V zahraničí požadují pro srovnatelné prověření bezpečnosti tamní orgány obvykle jen výpis z rejstříku trestů.

Podle Kratochvíla by součástí vládního návrhu zákona o civilním letectví má být právě také novela úpravy, která přísné bezpečnostní prověrky zavedla. Zákon začne sněmovna projednávat na lednové schůzi. Někteří piloti navíc chystají podání k Ústavnímu soudu. Piloti také připravují příští pondělí protestní shromáždění.

V současnosti prověrku nemá podle odhadů CZ Alpa několik desítek zaměstnanců. Povinné prověrky se týkají 14.000 pracovníků letišť.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK