Koruna v poklidu oslabila na 29,05 Kč/EUR a 24,56 Kč za dolar

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. ledna (ČTK) - Česká měna za velmi klidného obchodování, ke kterému značně přispěly svátky v hlavních finančních centrech, mírně oslabila. Po 17:00 stála na 29,05 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna ztratila 13 haléřů na závěrečných 24,56 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

"Na domácím devizovém trhu vládl první pracovní den roku 2006 klid," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Důvodem byl především fakt, že západoevropské trhy byly ještě dnes zavřené. Koruna se tak za technického obchodování držela v pásmu mezi 29,00 a 29,075 Kč/EUR, když se prosazovala tendence k mírnému oslabování.

Finanční trhy v Londýně, New Yorku a Tokiu byly dnes zavřené, doplnila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Obchodování se tak jako každoročně obnoví teprve 3. ledna. "Dnešní den ještě z hlediska finančních trhů nemůžeme považovat za standardní a pohyby světových měn mají více společného s náhodností než s reakcí na ekonomické dění," podotkla.

První zprávou, která by mohla kurzem otřást, je podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory čtvrteční výsledek zahraničního obchodu za listopad. Data z obchodní bilance byla loni pro trh několikrát velkým překvapením a umožnila koruně posílit na rekordně silné hodnoty, poznamenal. "Očekáváme přebytek tři miliardy korun," odhadl Vejmělek.

Za celý loňský rok koruna vůči euru zpevnila o 4,6 procenta. Naopak vůči dolaru ztratila 9,55 procenta. V celém letošním roce by koruna podle analytiků mohla pokračovat v posilování, ale pomaleji než loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK