Interfax:Gazprom dodá dostatek plynu do Evropy do úterního večera

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 2. ledna (ČTK) - Ruská plynárenská skupina Gazprom dodá Evropě dostatek plynu do úterního večera. Informují o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na ruskou nezávislou tiskovou agenturu Interfax. Moskva omezila dodávky plynu na Ukrajinu v neděli kvůli sporu o ceny. Výrazný pokles zásobování ruským plynem přes ukrajinské plynovody nyní hlásí řada evropských zemí.

Gazprom dnes ujistil, že evropští zákazníci zasažení krizí s Ukrajinou budou zásobeni dostatkem plynu do úterního večera. "Přijali jsme všechna nezbytná opatření, abychom zásobili Evropu plynem v souladu s našimi smlouvami. Zítra večer budou dodávky plynu do Evropy zcela obnoveny v souladu s našimi smlouvami," prohlásil viceprezident Gazpromu Alexander Medveděv.

Gazprom se také rozhodl poslat plynovodem určeným evropským zákazníkům 95 milionů krychlových metrů plynu denně navíc, aby kompenzoval "ilegální odběr" Kyjeva, upřesnil Medveděv. Kyjev nelegální odběr popírá, pohrozil ale, že začne ruský plyn odebírat jako platbu za tranzit, pokud teploty klesnou pod bod mrazu, jak prý vyplývá ze smluv.

Poptávka po plynu v západní Evropě je nyní kvůli mrazivému počasí na vrcholu. Západní Evropa dováží z Ruska 25 procent své potřeby plynu, z toho kolem 80 procent plynu teče plynovodem přes Ukrajinu.

Rozkol mezi Ukrajinou a Ruskem o dodávky zemního plynu už způsobil omezení zásobování plynem v některých evropských zemích. Kvůli nedělnímu přerušení dodávek ruského plynu do Ukrajiny zaznamenalo snížení odběru zemního plynu Polsko, Maďarsko, Rakousko, Německo, Itálie či Slovensko. Dodávky do ČR jsou podle firmy RWE Trangas, která plyn do Česka dováží, zatím v pořádku.

Moskva omezila dodávky plynu na Ukrajinu v neděli kvůli dlouhotrvajícímu sporu o ceny plynu pro Ukrajinu. Gazprom podle agentury AP podepsal s Ukrajinou v srpnu 2004 pětiletou dohodu na dodávky plynu a nyní chce, aby Ukrajina platila západoevropskou cenu 230 dolarů za 1000 kubíků proti nynějším 50 dolarům. Podle některých analytiků jde o standardní přehodnocování smluv. Pozorovatelé však spor vysvětlují také politickými motivy, které souvisejí s napětím mezi Ruskem a Ukrajinou po nástupu prozápadního ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK