Rusko téměř zastavilo dodávky plynu Moldavsku kvůli sporu o ceně

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KIŠINĚV 2. ledna (ČTK) - Rusko téměř zastavilo dodávky zemního plynu do Moldavska kvůli sporu o ceně. Oznámil to tiskový úřad moldavského prezidenta Vladimira Voronina. Podobný spor přiměl Rusko rovněž k zastavení dodávek pro Ukrajinu.

"Moldavsko nepodepsalo s ruským plynárenským gigantem Gazprom kontrakt o nové ceně dodávek zemního plynu. V posledních dvou dnech bylo Moldavsko prakticky odstřiženo od dodávek ruského plynu," uvedl úřad.

Moldavsko ročně kupuje od Ruska přibližně tři miliardy krychlových metrů plynu. Gazprom požaduje, aby Moldavsko začalo platit za 1000 krychlových metrů plynu 160 dolarů ve srovnání se současnými zhruba 80 dolary. Takovýto nárůst ceny není podle Voronina ospravedlnitelný.

Podobná situace je i na sousední Ukrajině, kde Gazprom požaduje zvýšení ceny na 230 dolarů za 1000 krychlových metrů plynu z loňských 50 dolarů. Vzhledem k tomu, že Ukrajina na vyšší ceny nepřistoupila, Gazprom ji v neděli od zásobování odstavil. Řada evropských zemí nyní kvůli sporu Ruska s Ukrajinou pociťuje snížení dodávek ruského plynu.

Moldavsko nyní podobně jako Ukrajina usiluje o užší spolupráci se západními zeměmi. Ukrajinští představitelé tvrdí, že zastavení dodávek ruského plynu má zemi potrestat za odklon od spolupráce s Moskvou a snahu o získání členství v Evropské unii a NATO. Rusko to však popírá a označuje spor za výlučně obchodní problém, píše agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK