Rusko začalo zvyšovat dodávky plynu do západní Evropy

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 3. ledna (ČTK) - Ruský plynárenský monopol Gazprom začal zvyšovat objem dodávek zemního plynu, který je určen odběratelům v západní Evropě. Rusové tak de facto vzdali blokádu Ukrajiny, ale varovali ji, aby se nesnažila plyn krást. Z krádeže ji nařkli i v pondělí, Ukrajina to ale odmítla.

Gazprom v neděli přestal Ukrajině dodávat plyn, protože nebyla ochotna přistoupit na zvýšení ceny. Do konce loňského roku Ukrajina platila 50 dolarů za tisíc metrů krychlových plynu, ale Rusko nyní za stejné množství požaduje až 230 dolarů. To je cena, kterou za ruský plyn platí odběratelé v západní Evropě.

Krok ruského plynárenského monopolu ovlivnil zásobování plynem v řadě evropských zemí. Pokles dodávek hlásilo například Maďarsko, Polsko, Slovensko, Rakousko nebo Francie, v některých zemích se ale situace ještě v pondělí večer vrátila k normálu. Ke sporu se vyjádřily i Spojené státy, které varovaly Moskvu, aby se nesnažila používat svůj zemní plyn jako politickou zbraň.

"S cílem zabránit případné energetické krizi, kterou by ilegálním odběrem plynu způsobila Ukrajina, se Gazprom rozhodl poskytnout dodatečné dodávky do plynárenského přepravního systému Ukrajiny," píše se ve sdělení Gazpromu. Ten je největším vývozcem plynu na světě, kontrolu nad ním ale má Kreml.

Pondělní rozhodnutí Moskvy zvýšit objem dodávek do ukrajinské tranzitní sítě na předchozí úroveň podle pozorovatelů znamená, že se Rusko podvolilo tlaku Západu. Pro Moskvu je to ale částečně frustrující rozhodnutí, protože zároveň přiznala, že není schopna plně kontrolovat přepravu plynu přes území Ukrajiny.

"Zdůrazňujeme, že dodatečné dodávky plynu nejsou určeny pro ukrajinské spotřebitele, ale k tranzitu přes území Ukrajiny a pro spotřebitele za ukrajinskými hranicemi," píše ve své zprávě ruský plynárenský monopol. Ukrajina a Rusko však podle agentury Reuters zatím neprojevily snahu spor řešit diplomaticky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK