Česká pošta bude mít letos o téměř 900 pracovníků méně než loni

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. ledna (ČTK) - Česká pošta letos proti loňsku sníží počet zaměstnanců o 860 lidí na 37.450 pracovníků. Snížení tzv. přepočteného počtu zaměstnanců souvisí se zrušením provozně technické jednotky v říjnu loňského roku, řekl mluvčí Ladislav Vančura. Loni firma propustila zhruba 600 lidí.

Průměrný plat zaměstnanců pošty by se měl zvýšit o 5,3 procenta z loňských 15.592 korun. "Dohoda s odbory má být podepsána příští týden," doplnil Vančura s tím, že loni platy rostly o 0,2 procentního bodu pomaleji.

Pošta začátkem prosince získala od Českého telekomunikačního úřadu licenci k poskytování základních služeb na další tři roky. Poštovní licence zajišťuje jejímu držiteli monopol na doručování dopisů a zásilek do určité hmotnosti a ceny. V současnosti je to 50 gramů a 18 Kč. Za to musí firma zajišťovat všeobecnou dostupnost základních poštovních služeb na celém území ČR. Při poskytování ostatních služeb působí v konkurenčním prostředí.

Podnik, který provozuje kolem 3400 pošt, chce být více přítomen v obchodních centrech, kde chce vedle tradičních doručovatelských a peněžních služeb nabízet i pojišťovací a bankovní služby. Pošty by se také měly stát místem pro úřední agendu, například pro získání výpisu z rejstříků či katastru nemovitostí. Od podzimu vybrané pobočky nabízí certifikát k elektronickému podpisu.

Podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele Karla Kratiny firma letos nechystá zdražení svých služeb. Loni v únoru podnik zvýšil ceny v průměru o 14 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK