Koruna je klidná kolem 29,04 Kč/EUR, k dolaru mírně posílila

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. ledna (ČTK) - I druhý den letošního obchodování s českou měnou je zcela klidný. Koruna se od rána drží v úzkém pásu kolem 29,04 Kč/EUR. Na trhu nejsou žádné důležité informace a stabilní jsou i ostatní středoevropské měny, řekl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Vůči dolaru koruna proti pondělnímu závěru posílila zhruba o 13 haléřů na 24,43 Kč/USD.

V pondělí byl klid středoevropských měn dán především tím, že trhy ve Velké Británii, USA a Tokiu měly ještě zavřeno. Dnes jsou sice v práci i tamní investoři, na obchodování se to však nijak neprojevilo. "Je snad ještě větší klid než včera," podotkl Vejmělek. Koruna dnes podle něj neopustila pásmo 29,03 až 29,06 Kč/EUR.

S kurzem koruny mohou podle ekonomů zahýbat až listopadové výsledky zahraničního obchodu, které budou zveřejněny ve čtvrtek. Analytici v průměru očekávají mírný přebytek, důležité však rovněž bude tempo růstu exportů.

Podle hlavního ekonoma České spořitelny Viktora Kotlána by podmínkám v ekonomice nyní odpovídala slabší hodnota koruny kolem 29,40 Kč/EUR. "Technicky je oslabování možné, ale nijak rychle," podotkl. Klíčový podle něj bude vedle obchodní bilance i zájem investorů o celý region střední Evropy v počátku roku.

Další zpevňování měny je prý méně pravděpodobné, pokud by se však koruně podařilo prolomit historické maximum 28,80 Kč/EUR, mohlo by následovat výraznější posílení. Za celý rok většina analytiků předpovídá mírnější posílení vůči euru než loni, někteří hovoří o stagnaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK