Dodávky plynu z Ruska na Slovensko obnoveny na běžnou úroveň

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 3. ledna (zpravodaj ČTK) - Dodávky zemního plynu z Ruska na Slovensko přes Ukrajinu se po pondělním poklesu vrátily na běžnou úroveň. Řekla to mluvčí dominantního přepravce a distributora Slovenský plynárenský priemysel (SPP) Dana Kršáková. Obnovení dovozu plynu už dříve oznámily Maďarsko i Rakousko.

"Dnes to jde v rámci normálního režimu. Tranzit (plynu) je víceméně standardní," poznamenala mluvčí. V úvodu týdne dovoz plynu na Slovensko klesl o 30 procent.

Moskva omezila dodávky plynu na Ukrajinu v neděli kvůli sporu o ceny. Kvůli přerušení dodávek zaznamenalo snížení odběru zemního plynu také Polsko, Německo a Itálie. Dodávky do ČR byly podle společnosti RWE Trangas, která plyn do Česka dováží, v pořádku. Podle Kršákové ruská strana už v noci na dnešek doplnila objem plynu v plynovodu, kterým přes Slovensko dodává také dalších státům.

Ruská monopolní plynárenská skupina Gazprom už v pondělí přislíbila, že dodá Evropě dostatek plynu do dnešního večera. Gazprom se také rozhodl poslat plynovodem určeným evropským zákazníkům 95 milionů krychlových metrů plynu denně navíc, aby kompenzoval "ilegální odběr" Kyjeva. Kyjev nelegální odběr popírá, pohrozil ale, že začne ruský plyn odebírat jako platbu za tranzit, pokud teploty klesnou pod bod mrazu, jak prý vyplývá ze smluv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK