Sobotka: Sestupný trend schodků by mohl pokračovat i letos

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. ledna (ČTK) - Sestupný trend schodků státního rozpočtu by mohl pokračovat i letos. Na tiskové konferenci to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Deficit za loňský rok byl 56,3 miliardy Kč, pro letošní rok poslanci schválili vládní návrh rozpočtu se schodkem přes 74 miliard korun. Deficit celých veřejných rozpočtů loni podle prvního odhadu poklesl na 2,8 procenta ze tří procent v roce 2004, dodal ministr.

Podle Sobotky by letošní hospodaření státu mohlo být nakonec lepší než schválili poslanci, a to díky rychlému růstu ekonomiky. Ministerstva navíc letos budou moci použít 48,5 miliardy Kč, které si převedla z loňského roku.

"Ukazuje se že je možné tlačit na ministerstva, aby se chovala úsporněji," komentoval převody peněz ministr. Podle Sobotky byly důvody převodů peněz někdy jen technické a prostředky budou utraceny zkraje roku. U některých resortů však převody peněz spíše ukazují na to, jak jsou resorty schopny plánovat, uvedl Sobotka.

Zhruba 16 miliard Kč převedlo do letošního roku ministerstvo zemědělství, a to právě z technických důvodů. Ministerstvo obrany převedlo přes devět miliard Kč, resort práce a sociálních věcí 4,7 miliardy Kč, resort dopravy 4,9 miliardy Kč a ministerstvo vnitra 3,1 miliardy Kč.

Mezi důvody, proč ministerstva loni neutratila všechny prostředky, patřilo i oddálení některých veřejných zakázek a pomalejší čerpání z fondů EU. Resorty loni navíc utratily 22,6 miliard z více než 29 miliard Kč, které si převedly z roku 2004.

Stát loni překročil celkové příjmy o 61,6 miliardy Kč, výdaje byly proti korigovanému plánu vyšší o 34,3 miliardy Kč, a to právě zejména kvůli převodům peněz do letošního rozpočtu.

Na daních stát loni vybral zhruba o 17 miliard více, než plánoval. Nejvíce se dařilo vybírat daně z příjmu firem, které překročily plán téměř o 19 miliard Kč. Téměř devět miliard Kč navíc získal rozpočet ze spotřební daně, naopak u daně z přidané hodnoty příjmy zaostaly zhruba o sedm miliard Kč.

Stát loni uhradil část záruky vůči České národní bance ve výši pěti miliard korun. Výše zbylého závazku činí 17 miliard Kč a ministerstvo jej chce uhradit letos a v roce 2007, kdy je záruka splatná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK