Koruna katapultovala historický rekord na 28,30 Kč/EUR

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. ledna (ČTK) - Česká měna od rána posílila o více než dvacet haléřů až na 28,30 Kč za euro a výrazně tak vylepšila úterní historické maximum 28,54 Kč/EUR. Po 17:00 stála na 28,37 Kč/EUR. K dolaru koruna zpevnila o 15 haléřů na závěrečných 23,10 Kč/USD; takto silná byla vůči americké měně naposledy loni v květnu. Vyplývá to z informací společnosti Patria Finance.

"Koruna se utrhla ze řetězu. Od rána splašeně posilovala a stále posouvala rekordy," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Prvotní impulz daný schválením polského rozpočtu a potažmo růstem celého regionu se postupně vyčerpal, koruna ale pokračovala ve strmém posilování i nadále, doplnil analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Za prudkým zpevňováním koruny v posledních týdnech nestojí zásadní makroekonomické informace, upozornil. Příznivé prostředí je vytvářeno celkovou situací ve střední Evropě, kurzu pomáhá i spíše negativní nálada u dolaru, která přispívá přesunům fondů do regionu. "Tyto faktory přesto neospravedlňují rychlost, s jakou se koruna dere vzhůru. Nákupy koruny jsou značně spekulativního charakteru," podotkl Vlk.

"Čím překotněji nyní koruna posiluje, tím větší propad ji následně čeká," soudí Šichtařová. Současné bezmezné nadšení spekulantů se podle jejích slov změní během krátkých okamžiků v obavy, že posílení koruny je přehnané a kapitál zase rychle odteče.

Čtvrteční vývoj na devizovém trhu bude záležet hlavně na ochotě zahraničních investorů pouštět se do dalších masivních nákupů a tím i do rostoucího rizika, míní Vlk. Zásah ČNB proti koruně je podle něj pravděpodobný a měl by aspoň částečně narušit nákupní náladu.

Ekonomové jednotně očekávají ve čtvrtek ponechání úrokových sazeb, nedávné výroky členů centrální banky však otevřely diskuzi o jejich možném snížení. Levnější úroky by naopak atraktivitu koruny snížily. Silná měna zlevňuje dovážené zboží či dovolené v zahraničí a odvrací potřebu zvyšovat úrokové sazby. Doplácejí však na ni čeští vývozci, kteří za zboží dostávají méně peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK