Sobotka: Není důvod pro zvyšování sazeb, možné je i snížení

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. ledna (ČTK) - V České republice není žádný důvod pro zvyšování úrokových sazeb. Na tiskové konferenci to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Pokud by centrální banka výrazně snížila odhad inflace, dokáže si ministr představit i prostor pro snížení sazeb.

Česká národní banka podle Sobotky nemá důvod pro zvyšování úrokových sazeb. "Dokáži si představit i prostor pro snížení," řekl s tím, že nechce ČNB zasahovat do nezávislosti.

Loňské analýzy ekonomů hovořící o postupném zvyšování sazeb se podle ministra ukázaly jako předčasné. Inflace je i přes vysoké ceny ropy nižší, než se očekávalo. Česká koruna je navíc nejsilnější v historii, což růst cen dále přibrzdí. Dnes se kurz dostal až na 28,30 Kč/EUR.

O úrokových sazbách bude rozhodovat bankovní rada ČNB ve čtvrtek. Analytici očekávají, že sazby zůstanou beze změny, nevylučují však ani překvapení v podobě poklesu sazeb. Podle Sobotky bude záležet, jak centrální bankéři přehodnotí předchozí inflační prognózu, která se i podle trhu ukázala nadsazená.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK