Sobotka: Tlustý se mstí za plán odvolání z čela dozorčí rady ČKA

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. ledna (ČTK) - Šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý se podle ministra financí Bohuslava Sobotky mstí za plánované odvolání z čela dozorčí rady České konsolidační agentury. Informuje prý nekorektně a nepravdivě o snaze vyřešit sporné pohledávky po bývalé IPB a snaží se vše politizovat. Sobotka to dnes odpoledne řekl na tiskové konferenci.

Tlustý dnes uvedl, že Sobotka nehájí zájmy státu, ale soukromé banky ČSOB. Pohledávky, které stát od banky koupil za 11,1 miliardy Kč, chce prý ministr v tichosti prodat zpět ČSOB za korunu. Odpor dozorčí rady ČKA vůči této transakci je podle Tlustého skutečným důvodem, proč chce Sobotka tuto radu obměnit.

Podle Sobotky však ministerstvo žádné rozhodnutí nepřijalo a žádná ze zvažovaných variant nebyla optimální. Tlustý prý věci "vytrhává z kontextu, informuje zkresleně, nepravdivě a hovoří o věcech, které se buď nestaly, nebo nebyly rozhodnuty". Resort podle něj nemůže rozhodnout skrytým a pokoutným způsobem, protože každé řešení musí být schváleno Evropskou komisí a vládou.

Sporné pohledávky pocházejí z doby prodeje majetku zkrachovalé Investiční a Poštovní banky. Ten koupila v roce 2000 právě ČSOB a za problémové úvěry se zaručil stát. Banka poté na ČKA převedla mimo jiné pohledávky v nominální výši zhruba 17 miliard korun, za které stát zaplatil asi 11,1 miliardy Kč.

Nyní je chce Sobotka podle Tlustého prodat bance za korunu, protože se ukázalo, že pohledávky právně neexistují. ČKA má přitom údajně šanci sporné dluhy ČSOB vrátit a žádat peníze zpět.

Podle Sobotky je situace kolem pohledávek vzniklých pádem IPB složitá a zkomplikovala se tím, že uplývají promlčecí doby. ČKA kvůli tomu začala odstupovat od smluv s ČSOB, s čímž prý banka nesouhlasí.

Peníze, které je ČSOB nucena vracet ČKA, se na základě státních záruk snaží získat od ministerstva financí. Podle resortu však banka na tyto peníze nemá automaticky nárok. Státu tak podle Sobotky hrozí řada dalších arbitráží. Jejich vedení může stát stovky milionů korun a resort se jim chce vyhnout.

Samotná ČSOB zatahování do politického sporu odmítá a tvrdí, že případné právní vady pohledávek si mezi sebou musí vyřešit ČKA s ministerstvem financí. Řešení, o kterém se diskutuje a ČSOB jej teprve studuje, by prý mělo spočívat v technickém převodu zbylých aktiv IPB za jejich skutečnou hodnotu, a nikoliv za jednu korunu. ČKA se prý dnes snaží uměle konstruovat u těchto aktiv jakési pochybení ČSOB, byť tam podle Tománka žádné není.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK