MfD: Piva Gambrinus a Velkopopovický kozel v hospodách podraží

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. ledna (ČTK) - Plzeňský Prazdroj zdraží od 1. února některá točená piva. O šedesát haléřů se zvedne cena půllitru desetistupňového piva Gambrinus a také červeného Velkopopovického kozla. Informuje o tom Mladá fronta dnes.

"U žádných jiných produktů se letos cena nemění. Na zvýšení ceny desítky Gambrinus mají vliv především vysoké náklady," řekl deníku mluvčí Plzeňského Prazdroje Alexej Bechtin.

Gambrinus patří mezi nejprodávanější značky v Česku. V Plzeňském kraji desítku točí většina hospodských, na celém české trhu si značka drží čtvrtinový podíl, připomíná MfD.

Plzeňský prazdroj zdražoval naposledy v listopadu 2004. Tehdy stouply ceny lahvového, plechovkového i sudového piva v rozmezí dvaceti haléřů až o korunu za půllitr. Většina pivovarů v zemi obvykle čeká s případným zdražováním právě na Plzeňský Prazdroj.

Dvojka trhu, Pivovary Staropramen, se na rozdíl od Plzeňského Prazdroje rozhodla zdražit už loni. Nárůst ceny činil 5,3 procenta. V případě výčepního piva Staropramen Světlý představuje toto navýšení 55 haléřů na půllitr piva. Podle informací, které se v tisku objevily dříve, Staropramen v současné době o dalším zdražení neuvažuje.

Cena plzeňského piva v posledních pěti letech jen jednou klesla, a to v květnu 2004. Tehdy se projevil vliv poklesu sazby daně z přidané hodnoty z 22 na 19 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK