Americké akcie klesly kvůli obavám ze slabého růstu zisků

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 26. ledna (ČTK) - Akcie velkých amerických firem ve středu mírně klesly kvůli obavám investorů, že se zpomaluje růst podnikových zisků. Pomalejší byl i prodej starších domů.

Dow Jonesův index zahrnující třicítku blue chips klesl o 2,48 bodu na 10.709,74 bodu, tedy o 0,02 procenta. Index trhu Nasdaq se snížil o pětinu procenta na 2260,65 bodu, když o 4,6 bodu přišel.

Klesly akcie firmy Xerox Corp. vyrábějící kopírovací zařízení a emise cukrovinkové firmy Hershey Co. Xerox přinesl horší tržby za loňské čtvrté čtvrtletí, než ekonomové na Wall Street očekávali. Zisky se oběma podnikům přitom zvýšily.

"Trh se soustředil na znepokojivé výsledky a znepokojivé náznaky budoucích zisků jen u několika společností," řekl investiční analytik ING Investment Management. "Objeví-li se jakýkoli náznak, že je růst zisků na maximu, trh jde dolů," dodal.

Americký trh starších rodinných domů a bytů vystoupil loni na nový rekord, když se prodalo 7,072 milionu těchto obydlí. V prosinci však prodej starších obytných jednotek klesl.

Dolar těžil z poklesu jenu a posílil i k evropským měnám. Obchodování bylo ale technického rázu, skutečné podněty k pohybům kurzů chyběly. Dolar stoupl o rovné procento na 115,78 JPY, kurz eura se snížil o 0,3 procenta na 1,2243 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK