ČSÚ: Důvěra podnikatelů i občanů v ekonomiku v lednu vzrostla

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. ledna (ČTK) - Spotřebitelé i podnikatelé vstoupili do nového roku s větším optimismem. Jejich důvěra v příznivý vývoj české ekonomiky se v lednu zvýšila proti konci roku i loňskému lednu. Tyto vyhlídky se podepsaly na růstu celkového indikátoru důvěry o 1,4 bodu meziměsíčně a o 2,9 bodu meziročně. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Důvěra podnikatelů se proti konci loňského roku zvýšila o 0,4 bodu, ale proti začátku loňského roku o dva body. Nálada spotřebitelů se zvýšila výrazněji, a to meziměsíčně o 5,7 bodu a meziročně o 6,5 bodu.

V průmyslu převažuje v lednu příznivé hodnocení současné ekonomické situace. Pro příští tři měsíce očekávají respondenti ve srovnání se současností snížení celkové poptávky a neměnnost zahraniční poptávky. Při stabilním vývoji výrobní činnosti počítá s poklesem zaměstnanosti 28,6 procenta respondentů. Stabilizované ceny předpokládá 72 procent respondentů. Pro příštích šest měsíců respondenti očekávají zlepšení situace. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v lednu 2006 oproti minulému čtvrtletí mírně snížilo na 86,4 procenta.

Ve stavebnictví se v lednu nadále projevuje pozitivní hodnocení současné stavební činnosti. V souvislosti s očekávaným poklesem poptávky předpokládají respondenti pro příští tři měsíce pokles počtu zaměstnanců. Respondenti celkově očekávají neměnnost cen, jejich vzestup očekává 30,2 procenta respondentů. Stavební firmy mají zajištěnu práci na devět měsíců dopředu. Ekonomická situace je hodnocena v současnosti i pro příštích šest měsíců příznivě.

V odvětví obchodu se v lednu oproti výrazně dobrému hodnocení v minulých dvou měsících snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Pro příští tři i šest měsíců převažují očekávání pozitivního vývoje ekonomické situace, požadavky na dodavatele se zvýší.

Ve vybraných odvětvích služeb je celkově očekáván příznivý vývoj poptávky v příštích třech měsících. Respondenti předpokládají snížení zaměstnanosti, ceny služeb naopak zůstanou u 92,6 procenta respondentů stabilní. Hodnocení ekonomické situace i její očekávání pro příští tři i šest měsíců jsou vysoká.

Ze šetření mezi spotřebiteli vyplývá, že očekávají zlepšení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Oproti minulému měsíci se podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, snížil, podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se zvýšil. Indikátor spotřebitelské důvěry dosáhl v lednu nejvyšší hodnoty ve své historii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK