Jednání s Hyundai pokračují, případná dohoda do konce února

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. ledna (ČTK) - Jednání České republiky s jihokorejskou automobilkou Hyundai zatím nebyla uzavřena a budou pokračovat. Novinářům to řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban s tím, že nadále platí, že obě strany by chtěly uzavřít dohodu o porozumění do konce února. Zástupci korejské automobilky jednali v Praze se zástupci MPO a agentury CzechInvest od pondělí do dnešního rána.

V současné době se podle ministra dále povedou jednání o detailech memoranda. Negociace z tohoto týdne však podle Urbana posunuly investici "velmi dopředu." Obě strany debatovaly například o urychlení výstavby rychlostní komunikace Nošovice - Žilina, harmonogramu případné výstavby a náboru zaměstnanců. Jednání se vedla a budou nadále pokračovat například o podílu českých subdodavatelů pro automobilku.

"Podíl z České republiky má být významný, více nyní říci nemůžeme," doplnil šéf CzechInvestu Tomáš Hruda.

Uzavřena podle Urbana zatím nebyla například také jednání o struktuře investičních pobídek či jazyku, v jakém bude memorandum vypracováno. Konkrétnější informace však nechtěl podávat.

Pokud Hyundai zvolí ČR, vyroste nová továrna v průmyslové zóně Nošovice v Moravskoslezském kraji. Hyundai chce do stavby nové továrny investovat zhruba miliardu eur (29 miliard korun) a ročně vyrábět asi 300.000 vozidel. Továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by mohlo podle CzechInvestu vzniknout více než 10.000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK