Koruna oslabila na 28,44 Kč/EUR, trh nervózní kvůli ČNB

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. ledna (ČTK) - Česká měna se vzdálila rekordním maximům, kterých dosáhla ve čtvrtek. Oslabila zhruba o 15 haléřů na 28,44 Kč/EUR. Důvodem je vývoj v celém regionu a nervozita investorů kvůli zasedání bankovní rady České národní banky, řekl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Vůči dolaru koruna ztratila deset haléřů na 23,20 Kč/USD.

Centrální banka dnes rozhoduje o nastavení úrokových sazeb. Analytici očekávají stabilitu, nevylučují však ani možné snížení sazeb kvůli nízké inflaci a silné koruně.

Hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán předpovídá, že hlasování skončí nejtěsnějším poměrem 4:3 pro zachování sazeb beze změny. "Pořád ještě věřím v rozumnost ČNB, která se řídí tím, co vidí v ekonomice za dva roky, a ne týdenními výkyvy kurzu," řekl. ČNB prý navíc bude chtít počkat na výsledky lednové inflace, aby se ujistila o vývoji marží i cen.

Rekordní zpevňování koruny v posledních týdnech navíc podle Markéty Šichtařové z Next Finance nemá ekonomické důvody, ale souvisí pouze se spekulacemi. K novému maximu 28,30 Kč/EUR navíc přispěl i čtvrteční pád amerického dolaru. Koruna tak v dalších dnech může oslabit až nad 28,80 Kč/EUR, odhadla.

Otočení vývoje Šichtařová předpokládá i u dolaru, který začne k euru posilovat. Ten je údajně příliš slabý a začne k euru prudce posilovat. Ve spojení s oslabováním koruny k euru tak přijde prudké oslabování koruny vůči americké měně, a to až o desítky haléřů denně. "Koruna se ze čtvrtečních 23,04 Kč/USD posune během měsíce až na 25 Kč/USD," odhadla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK