Pražská burza v březnu přejde na jeden akciový index PX

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. ledna (ČTK) - Výkonnost nejlepších akcií bude pražská burza od 20. března sledovat pomocí jediného hlavního indexu PX. Skončí tak debaty o tom, který ze současných cenových barometrů PX 50 a PX-D je vhodnější. Indikátor PX hodnotami naváže na vývoj staršího indexu PX 50, který burza zavedla na jaře 1994. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil generální ředitel burzy Petr Koblic.

Nový index PX se stane rovnocenným nástupcem obou nynějších indexů a spojí jejich přednosti. PX 50 je historicky s burzou spojen, PX-D zase vždy obsahoval jen takové akcie, které mohli obchodovat velcí domácí i zahraniční investoři. "Ani jeden index se formálně nezruší. PX je nástupcem dvou stávajících indexů," vysvětlil Koblic. Výpočet PX 50 a PX-D burza ukončí 17. března.

Změny indexů nejsou samoúčelné. Burza připravuje obchodování s deriváty, které na rozdíl od akciových trhů v okolí nemá. Prvním produktem by mělo být obchodování s futures na index, termín spuštění by měl být zveřejněn v jarních měsících. Další derivátové kontrakty jsou dle Koblice otázkou jednání se členy burzy.

PX bude čistě akciovým indexem, kam budou vstupovat akcie obchodované v elitním systému burzy SPAD s tržní kapitalizací nad půl miliardy korun a průměrnými denními objemy nad dva miliony korun. Pravidla zabraňují tomu, aby jedna emise získala více než čtvrtinový vliv. Zahraniční akcie kótované na jiných trzích se dostanou do PX jen v případě vysokých obchodů i v Praze. Složení PX oznámí burza 28. února.

Index PX 50 burza zavedla při příležitosti prvního výročí zahájení obchodů od 5. dubna 1994. Na burze tehdy byly stovky emisí z masové kuponové privatizace, z nichž bylo vybráno 50. Toto číslo se stalo i součástí názvu. Písmena PX jsou zkratkou slov Prague Exchange (pražská burza).

Počet obchodovaných akcií postupně výrazně klesal a burza byla nucena změnit pravidla. Od roku 2002 se skládal index jen z 37 akcií a nyní obsahuje dokonce jen devět akcií. Burza zatím ponechávala název stejný s tím, že v PX 50 může být nejvýše 50 akcií. Index PX-D má burza od roku 1999. Původně měl být podkladem pro obchody s deriváty, postupně se stal jedním z nejvýznamnějších indikátorů trhu.

Indexy PX 50 a PX-D začala burza počítat na hodnotě 1000 bodů. Díky akciovému boomu v regionu oba indexy neustále lámou rekordy. PX 50 překračuje 1520 bodů a PX-D 3860 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK