Ministerstvo a HK chtějí novým projektem zlepšit trh práce

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. ledna (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a Hospodářská komora se dohodli na projektu s názvem Institut trhu práce (ITP), financovaném evropskými penězi na rozvoj lidských zdrojů. Jeho cílem je zajistit efektivnější spolupráci úřadů práce a firem a přispět tak k lepší situaci na trhu práce.

Po přípravě návrhu systému činnosti ITP bude projekt pilotně spuštěn ve čtyřech krajích - Zlínském, Moravskoslezském, Ústeckém a Královéhradeckém, uvedly ve společné tiskové zprávě mluvčí HK Viktorie Plívová a MPSV Kateřina Beránková.

O přesném datu spuštění projektu by mělo MPSV rozhodnout do poloviny letošního března.

Projekt bude financován z prostředků Evropského sociálního fondu a MPSV odhaduje, že bude stát zhruba půl miliardy korun. Tato částka bude čerpána postupně až do roku 2008. Ale i poté by měl projekt pokračovat.

Komunikace mezi úřady práce, zaměstnavateli a vzdělávacími institucemi má rezervy. V praxi to znamená, že není již v samotném vzdělávacím systému zohledněna reálná poptávka po kvalifikované pracovní síle v konkrétních oborech. Totéž platí o nabízených možnostech rekvalifikace a zvyšování kvalifikace nezaměstnaným. "Projekt si klade za cíl tyto nedostatky odstranit," řekl prezident HK Jaromír Drábek.

Druhotným efektem ITP bude vytvoření nejméně 500 nových pracovních příležitostí na území celé ČR, podporovaných z Evropského sociálního fondu, dodala náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Eva Šmejkalová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK