Největším letištěm v EU zůstává Heathrow, Ruzyně stoupá

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 26. ledna (zpravodaj ČTK) - Největším letištěm v Evropské unii podle počtu pasažérů zůstává londýnské Heathrow, které ročně odbaví 67 milionů cestujících. Následuje pařížské letiště Charlese de Gaulla a německý Frankfurt s 51 miliony cestujících. Pražská Ruzyně s 9,6 milionu pasažérů jako největší vzdušný přístav v nových členských zemích postoupila v rámci EU z 36. na 27. příčku. Vyplývá to z údajů za rok 2004, které zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Předloni osobní letecká přeprava v pětadvacítce stoupla oproti předchozímu roku o 8,8 procenta na 650 milionů cestujících. Téměř čtvrtina připadla na vnitrostátní lety, více než dvě pětiny na lety v rámci EU a více než třetina na lety mimo společenství.

Relativně největší nárůst připadl na nováčky, z nichž sedm, včetně Česka, zaznamenalo růst vyšší než o 25 procent. Žebříček vedlo Slovensko (+73 procent), následované Lotyšskem (+49), Estonskem (+40) a Litvou (+38). Nejméně, jen o čtyři procenta, vzrostl počet pasažérů v Portugalsku a Lucembursku. Nejvíce se v unii létá mezi Španělskem a Británií, jakož i mezi Španělskem a Německem.

Ještě rychleji předloni vzrostla letecká přeprava nákladů a pošty, celkem o 9,6 procenta na 10,7 milionu tun. Čtyři pětiny připadly na lety mimo unii, zejména do Severní Ameriky, Dálný východ a Blízký východ. Skoro polovina zásilek připadala na německá a britská letiště. Největším nákladním leteckým přístavem zůstává Frankfurt (1,8 milionu tun), za nímž následují Amsterdam, Heathrow a Charles de Gaulle - dohromady přes tato čtyři největší letiště putovalo 56 procent nákladu.

Letecká přeprava utrpěla v roce 2001 a počátkem roku 2002 kvůli teroristickým útokům na USA. Od druhé poloviny roku 2002 však přišlo postupné oživení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK