MI: Informační kampaň k digitalizaci by měla začít letos

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. ledna (ČTK) - Ministerstvo informatiky se domnívá, že informační kampaň, která by občanům vysvětlila nastupující přechod od analogového k digitálnímu televiznímu vysílání, by měla začít co nejdříve, nejlépe ještě letos. Řekla to mluvčí ministerstva Klára Volná.

"Cítíme to jako hlavní úkol státu v celém přechodu," uvedla. Datum startu informační kampaně ještě podle ní není určeno, a zatím nejsou k dispozici ani bližší informace o podobě kampaně či její ceně.

Také náměstek ministryně informatiky Dany Bérové Pavel Kolář dnes na konferenci Milníky digitální televize uvedl, že by ministerstvo přivítalo spuštění kampaně co nejdříve, pokud možno již o prázdninách. Kampaň by běžela až do termínu úplného vypnutí analogového vysílání, tedy do období let 2010 až 2012; do té doby si budou muset všichni zájemci o TV vysílání pořídit přístroje na převod analogového signálu na digitální, nebo speciálně upravené, ale také dražší televizory. "Věřím, že vláda svou informační povinnost naplní," citoval Koláře server Česká média.cz.

Podle Volné ale určení začátku kampaně závisí na tom, zda vláda přijme Koncepci rozvoje digitálního vysílání v ČR navrhovanou ministerstvem. Tu již úřad vyvěsil na svých internetových stránkách k veřejné diskuzi a vládě ji předloží do konce února. Pokud ji vláda přijme, vytvoří Národní koordinační skupinu, která bude mít přípravu informační kampaně na starosti.

Česká republika stojí stejně jako další země EU před nástupem digitálního televizního a rozhlasového vysílání; podle názoru mnohých odborníků je to nevyhnutelný proces, který se dotkne všech současných diváků. Postupným vypínáním současného analogového vysílání vznikne až šest sítí o 24 a možná i více volně přístupných celoplošných, regionálních i tématických TV stanic; v současné době mohou lidé sledovat analogově pouze čtyři celoplošné stanice ČT1, ČT2, Novu a Primu.

Výhodou digitálního vysílání bude i lepší obraz a doplňkové služby. Nutností pro příjem digitálního TV vysílání je zapojení převaděče analogového signálu na digitální, takzvaný set-top box, jehož ceny nyní začínají na 2000 korunách. Levnější přístroje nabídnou divákům například mnohem více informací o vysílaných programech, dražší pak i možnost posílání mailů, sázení či hlasování.

Koncepce ministerstva předpokládá, že analogové vysílání definitivně skončí někdy mezi roky 2010 a 2012. Český telekomunikační úřad bude navrhovat, aby analogové vysílání skočilo ve snadno zapamatovatelném termínu, a bude proto navrhovat datum 9. září 2009 nebo 10. října 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK